Op zoek naar het Fairtradekoffietoostwoord

Patrick Demarest

10/10/2023
Actua

Tussen 9 en 14 oktober gaat Torhout samen met heel wat andere Faire Gemeenten en het Play Nostalgie programma ‘De Ochtendshow’ op zoek naar het ontbreekwoord voor ‘klinken met een kop fairtradekoffie’. Een actie die aandacht vraagt voor de toenemende problemen waarmee koffieproducenten te maken krijgen en het lokaal engagement van de Faire Gemeenten voor eerlijke koffie in de kijker zet.

(De wereldwinkel verkoopt fairtradekoffie/archieffoto)

Klinken met een kop koffie

Santé, proost, schol, tjing tjing, … voor het klinken met een glaasje bubbels hebben we woorden ‘zat’ in het Nederlands. Maar wat zeggen we als we een kopje koffie met elkaar delen? En wat als het dan gaat over fairtradekoffie?

Want we doen het veel, een tasje koffie met elkaar delen: taart en koffie voor een verjaardag, aan de koffiemachine op het werk, samen aan het ontbijt of gewoon een gezellige koffieklets. Hoe fijn zou het zijn om ook dan een toost te kunnen uitbrengen en elkaar een wens toe te spreken?


Het fairtradekoffietoostwoord

Daarom gaan we samen op zoek naar het ‘fairtradekoffietoostwoord’. Zo vragen we ook aandacht voor de moeilijkheden waarmee koffieproducenten wereldwijd te maken krijgen. Door de economische crisis wordt koffie produceren immers duurder en ook de klimaatverandering bedreigt de toekomst van de koffieboeren en -boerinnen.


"Gelukkig maakt Torhout als Faire Gemeente door het schenken van eerlijke koffie het verschil. Een belangrijk lokaal engagement dat telt als een voorwaarde om de prestigieuze Faire Gemeente titel te mogen dragen. De inwoners van Torhout zijn dan ook dé kenners bij uitstek om mee op zoek te gaan naar het toostwoord", zegt schepen van noord-zuid Elsie Desmet.


Stuur je favoriete koffietoostwoord in en maak kans op een fairtradepakket

Alle Torhoutenaren worden opgeroepen om tussen 9 en 11 oktober het mooiste, origineelste, warmste koffietoostwoord voor te stellen. Dit kan door het invullen van het online formulier https://forms.gle/2XMSqkzaB6JcW55y7.   

Op woensdagochtend 11 oktober kan je ook ter plaatse je koffietoostwoord noteren aan de fairtradekoffiestand op de woensdagmarkt of in één van de koffiehoekjes in de leeszaal van de bibliotheek en de wachtruimtes van het sociaal huis en het stadskantoor.

Een jury vanuit TROSSO (Torhoutse Raad voor Ontwikkelingssamenwerking-Samenwerkingsontwikkeling) selecteert de leukste inzendingen en op donderdag 12 en vrijdag 13 oktober kan iedereen stemmen op zijn/haar favoriete Torhouts koffietoostwoord via de website en sociale media.

De inzender van het winnende Torhouts toostwoord wordt beloond met een mooi fairtradepakket.


Het ultieme Torhouts koffietoostwoord

Op zaterdag 14 oktober, de laatste dag van de Week van de Fair Trade, wordt om 15 uur het ultieme Torhoutse koffietoostwoord bekend gemaakt tijdens de opendeurdag van Oxfam Wereldwinkel.

Daarna gaat stadsdichter Marc Coulier aan de slag en wordt ons Torhouts koffietoostwoord vereeuwigd in een gedicht dat een mooie plaats zal krijgen op verschillende plaatsen in de stad waar faire koffie wordt geschonken en gedronken.

Nationale actie i.s.m. Play Nostalgie

Naast een Torhouts toostwoord wordt ook nationaal een woord gezocht waarmee koffiedrinkers uit het hele Vlaamse land samen kunnen klinken. Deze zoektocht wordt geleid door radiozender Play Nostalgie, waar in het kader van het programma ‘De Ochtendshow’ presentatrice Liesa Naert op zoek gaat naar het ontbreekwoord voor ‘fairtradekoffietoosten’. Tot 13 oktober kan je je favoriete toostwoord hiervoor insturen via www.fairtradekoffietoostwoord.be. De winnaar krijgt een Java-koffiemachine en wie weet vindt jouw woord uiteindelijk een plaats in de Dikke Van Dale.