Persbericht stad Torhout schadegevallen onweer- waterbeheersing

Patrick Demarest

31/08/2015
Actua

In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 augustus trok een hevig een onweer met zware regenval over Torhout. Er viel meer dan 50 liter water per m² in een korte tijdspanne van drie kwartier. Er is zelfs sprake van een aantal windhozen. Verspreid over het grondgebied werden verschillende schadegevallen vastgesteld. Het rampenplan werd een korte tijd afgekondigd en de hulpdiensten leverden, in samenwerking met de brandweer, de civiele bescherming en de technische dienst van de stad, uitstekend werk in de bijstand aan de getroffen inwoners.

Wij raden de inwoners die schade hebben geleden in eerste instantie aan om contact op te nemen met hun verzekeraar. De verzekeringsmaatschappijen staan via de brandverzekering in voor de dekking van de gewone schadegevallen aan woningen en inboedel. Er zullen echter ook schadegevallen zijn die niet gedekt worden door de verzekering. Voor deze gevallen kan het rampenfonds eventueel tussenkomen. De stad verzamelt alle info over alle schadegevallen om een dossier samen te stellen dat via de gouverneur overgemaakt wordt aan de Minister van Binnenlandse Zaken om het onweer op het grondgebied als ramp te laten erkennen. Na deze erkenning kan er dan een tussenkomst gevraagd worden aan het Rampenfonds. Voor een latere vergoeding van de schade is het alvast belangrijk om zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen (foto’s, attesten, kostenramingen, …). Neem vooral zoveel mogelijk foto's zodat ook na het herstel nog duidelijk is wat de schade was.

Download hier de brochure over rampenschade op de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Let op, deze informatie is enkel van toepassing indien het ontweer erkend wordt als ramp.

Schade die is veroorzaakt door het onweer van de nacht van zaterdag 29 op 30 augustus kan worden gemeld bij de dienst burgerzaken in het stadskantoor bij voorkeur via mail onweeraugustus@torhout.be of via telefoon 050 221125 (contactpersoon: C. Demoor).
Wateroverlast
 Het stadsbestuur betreurt het feit dat heel wat inwoners hinder of schade hebben ondervonden door het onweer. De stad zet nochtans prioritair in op de beheersing van de wateroverlastproblematiek. Zo werd langs de Vredelaan een bufferbekken aangelegd, dat zeker deze storm zijn nut heeft bewezen. In Torhout-Oost kwam het water hoog maar niet meer in de woningen. Dit is het gevolg van ingrepen in afvoerpeilen afwaarts de Gaverbeek en regelmatiger onderhoudswerken. Zonder deze ingrepen zou de wateroverlast mogelijks nog erger geweest zijn. Dergelijke zware onweders blijven evenwel moeilijk voorspelbaar en het vele water op korte tijd verwerken via riolen en grachten blijft problematisch. In de komende jaren worden, op basis van een gefundeerd waterbeheersplan, stelselmatig de problemen en knelpunten aangepakt. Zo staan o.m. op de planning: een buffergracht ter vrijwaring van de Waterhoekweg en de Bruggestraat. Wij zijn ervan overtuigd hinder of schade ook bij dergelijke extreme weersomstandigheden tot een minimum te kunnen beperken zonder evenwel de garantie te kunnen geven dit volledig uit te sluiten.

Persbericht van stad Torhout

Tom Vandenberghe
Secretaris
e-mail: tom.vandenberghe@torhout.be
tel. 050 22 11 22

An Wostyn
Ingenieur dienst infrastructuur
e-mail: an.wostyn@torhout.be
tel
. 050 22 11 22

Norbert De Cuyper
Burgemeester
e-mail: burgemeester@torhout.be
gsm
: 0475 620 189