Plattelandsdag in de Kinderboerderij op 10 september

Patrick Demarest

08/09/2023
Actua

Zondag 10 september 2023 vieren we de 33ste Plattelandsdag op Kinderboerderij d'Oude Smelterij. Iedereen is welkom van 14 tot 18 uur, de toegang is gratis.

De Plattelandsdag is een dag voor het hele gezin waar jong en oud hun gading vinden. Naar jaarlijkse gewoonte bruist de boerderij met tal van activiteiten en demonstraties. Bij de ingang koop je voor 1 euro een activiteitenkaart voor kinderen. Nemen ze aan 5 activiteiten deel dan krijgen ze een lekkere verrassing.

Wat valt er te beleven?

Er is een tentoonstelling kleinvee, je kan de landbouwvoertuigen bewonderen. Je kan kennismaken met verschillende verenigingen. Verder zijn er volksspelen, ponyritten en reuzegezelschapsspelen, staat er een springkasteel, vindt een tekenwedstrijd plaats en is er een dierenhoek. Neem ook een kijkje in het reuzenestkast van de ornitholoog (straattheater BonPardon). Ondertussen kan je de mooiste plekjes van het domein ontdekken: de bijenhal, de serre en de speeltuin en natuurlijk maak je kennis met alle boerderijdieren!

Provinciale Prijskamp Belgisch trekpaard en Prijskamp Vlaams Paard


'Ik ben blij dat ook dit jaar de Belgische trekpaarden terug van de partij zijn', zegt schepen Hans Blomme. 'Ze kampen voor de titel van provinciaal kampioen. Dit provinciaal kampioenschap gaat door op de grote weiden aan de rechterkant van het domein, achter de loods. De recreanten demonstreren het boomslepen en brengen ook terug een vliegend tapijt mee. Tijdens de Prijskamp van het stamboek van het Vlaams Paard komen de beste paarden van hun ras uit in verschillende categorieën en proeven. Naast de vaste exterieur keuring van merries van alle leeftijden en hengsten t.e.m. 2 jaar zijn er ook verschillende gebruiksproeven en wedstrijden. Zowel onder het zadel, in de koets of als werkpaard kan u de veelzijdigheid van het ras tijdens deze dag bewonderen. De apotheose van de dag is uiteraard de verkiezing van de Nationale Kampioenen zowel bij de volwassen paarden als bij de jeugd reeksen. Een apart moment voor de fokkers en eigenaars!'

Hapje en drankje in De Proefhoeve

Op de Plattelandsdag draait cafetaria De Proefhoeve op volle toeren. Ze zorgen voor een ruim aanbod aan frisdranken, streekbieren, wijnen, koffie, verse pannenkoeken, ijsjes en lekker braadworsten. Op het terras kan je vanaf 15 uur genieten van de covergroep Reboot.

Parking


Alle activiteiten gaan door in de buurt van de Kinderboerderij. Er is weinig parkeergelegenheid in de buurt. Kom bij voorkeur dus met de fiets. Ze voorzien een ruime fietsenparking.

Meer info: www.torhout.be/plattelandsdag