Registreer je fiets op Mybike

Patrick Demarest

17/06/2024
Actua

Torhout gaat van start met Mybike, het nieuwe registratieplatform van de federale overheid en de drie gewesten. Via Mybike kan je je fiets registreren en identificeren met behulp van een sticker. Zo verkleint het risico op diefstal en kan je je fiets sneller terugvinden als die gestolen is.

Op de sticker staat een uniek identificatienummer en een QR-code. Daarmee kan iedereen in real time nagaan of een fiets als gestolen is opgegeven. Het platform is gratis en kan door iedereen gebruikt worden: fysieke personen die in België wonen en rechtspersonen die in België gevestigd zijn. Het platform werkt zowel voor nieuwe als tweedehandsfietsen.


De sticker

Zodra je je fiets op https://mybike.belgium.be/vlaanderen/nl/ hebt geregistreerd, hoef je alleen nog maar een sticker te bestellen en deze op je fiets te kleven om deze te identificeren. De sticker is de gemakkelijkste manier om je fiets te identificeren. In combinatie met een goed fietsslot verklein je bovendien het risico op diefstal en heling van je fiets.


Een uniek identificatienummer en een QR-code

Op de sticker staat een uniek identificatienummer en een QR-code. Daarmee kan iedereen gemakkelijk in real time nagaan of een fiets als gestolen is opgegeven. Dat kan zowel door de QR-code op de sticker te scannen als door het unieke identificatienummer in te voeren op deze website. Als je fiets gestolen is, kan de persoon je anoniem contacteren en je helpen om hem terug te vinden.

Vervanging voor huidige labeling

Dit systeem vervangt onze fietslabeling. Is je fiets gelabeld? Vervang dit door een mybike-sticker. Op de labelmomenten helpen ze je om het nieuwe systeem te leren kennen. Vraag je sticker nu aan via mybike.belgium.be of kom tussen 24 en 28 juni of tussen 16 en 20 september naar de labelmomenten in zaal Trefpunt in het Stadskantoor. De labeling vindt plaats van maandag tot en met vrijdag van 16 tot 18 uur en op woensdag bijkomend van 9 tot 10 uur. Op zaterdag 29 juni is er een extra opening voorzien van 10 tot 12 uur. Breng zeker je smartphone met Itsme erop of je e-ID mee om toegang te krijgen tot het portaal. Na het aanmaken van een account krijg je een registratiemail of sms die je moet bevestigen.


Sterke daling aangifte fietsdiefstallen sinds 2020

In de politiezone Kouter werden in de periode 2017-2021 303 fietsdiefstallen gemeld in Torhout. In de eerste helft van 2022 werden 19 aangiftes van fietsdiefstal gedaan. Torhout kent een sterke daling van het aantal aangiftes sinds 2020. Het volgt hiermee de algemene trend van aangiftes van fietsdiefstallen in de hele politiezone. De meeste feiten gebeuren in de maanden maart, mei, juni en september: > 30 feiten per maand. De stationsomgeving in Torhout is goed voor 45% van het totaal aantal aangegeven diefstallen. Hieronder vallen de Viaductstraat, Guido Gezellelaan, Stationsstraat, Elisabethlaan en Kasteelstraat.


"In april keurde de gemeenteraad ons fietsactieplan goed. Eén van de acties is: 'We treden op tegen fietsdiefstal'. Naast het investeren in veilige fietsenstallingen zorgen we ervoor dat onze inwoners minstens 4 keer per jaar hun fiets gratis kunnen laten labelen. De federale overheid lanceerde nu het fietsplatform 'mybike' waar we als stad graag aan meewerken. Tijdens de fietslabelacties van juni en september helpen we je graag bij het registreren van je fiets op 'mybike'", zegt Elsie Desmet, schepen van Mobiliteit.