Studenten ontwikkelen briketten op basis van paardenmest

Patrick Demarest

30/11/2023
Onderwijs

Sébastien Chau (Loppem), Vanina Callens (Torhout), Esther Steyaert (Staden), Brent Strubbe (Aartrijke), Mijke Van Schijndel (Roeselare) en Anouck Lefere (Tielt) hebben binnen hun studentenproject in VIVES Equibrixx ontwikkeld. Dit is een alternatief voor brandhout op basis van paardenmest.

Alternatief voor hout

De studenten wilden een alternatief ontwikkelen voor brandhout dat gebruikt wordt in vuurschalen, open haarden en houtkachels. Vanina Callens: “Een paard produceert gemiddeld 24 kg mest per dag. We wilden het potentieel ervan verkennen als vervanger voor brandhout.”

Langere verbranding
Anouck: “De briketten werden volledig met de hand gemaakt en daarna aan de lucht gedroogd. Er wordt enkel water toegevoegd aan de briketten om zo een stevigere binding te krijgen. Dit is belangrijk voor een vlot persproces. Eenmaal de briketten volledig droog zijn hebben ze een drogestofgehalte van 94%, terwijl dat bij hout zo’n 71% is. Hierdoor heeft Equibrixx een langere verbrandingsduur en een hogere verbrandingswarmte.”

Geslaagde testfase

De studenten hebben de Equibrixx eerst uitvoerig getest. “Het werd snel duidelijk dat de Equibrixx tot bijna een half uur langer branden in de haard vergeleken met een houtbriket”, aldus Brent.

Mest in huis

Een vraag die de studenten heel vaak voorgeschoteld kregen was of er geen onaangename mestgeur vrijkwam bij het branden van de briketten. Mijke: “Zelf waren we tijdens de testfase positief verrast dat er helemaal geen mestgeur vrij kwam. Ook onze eerste klanten bevestigden positief. Ze merken geen verschil qua geur vergeleken met de traditionele houtbriketten die ze daarvoor gebruikten.”

Equibrixx aanschaffen

Wil je zelf de Equibrixx uittesten? Bestellen kan via https://tinyurl.com/3he79jex. Een pakket van 6 Equibrixx kost €7. Afhalen is mogelijk in Torhout, Tielt, Aartrijke, Loppem, Roeselare en Staden. Op de Facebookpagina van Equibrixx ontdek je verschillende weetjes, een voorstelling van het team en verdere uitleg over de productie van de briketten.

Torhouts gedelegeerd bestuurder

De Torhoutse Vanina Callens is gedelegeerd bestuurder van Equibrixx. "Als CEO is het mijn taak om vergaderingen voor te bereiden, knopen door te hakken en het team bij te staan en ondersteunen waar nodig. Ook ben ik eindverantwoordelijke voor ons product.
Ik studeer dierenzorg en zit momenteel in mijn laatste jaar. Zoals mijn studiekeuze wel al kan verklappen ben ik graag bezig met dieren. Zo kun je me altijd wel vinden bij mijn paarden of katten."