Tordale biedt bewoners buitenlandse contacten

Patrick Demarest

26/08/2015
Actua cultuur/onderwijs

Zestien Franse jongeren zijn een week op bezoek in Tordale. Hun bezoek kadert in het uitwisselingsproject Youth In Action (YIA). YIA wil de groeps- en individuele mobiliteit van jongeren tussen 13 tot 30 jaar stimuleren en krijgt daarvoor subsidies van Europa.

IMG_1371
Het project vindt plaats dankzij Erasmus+, het nieuwe programma van de Europese Unie voor onderwijs, opleiding en sport.
Niet nieuw!
Uitwisselingen zijn niet nieuw voor Tordale. De voorziening voor mensen met een verstandelijke beperking stuurde vorig jaar al acht jongeren, samen met twee begeleiders en vrijwilligers, naar Le Tréport, een kuststadje nabij Dieppe in Frankrijk. Ze ontdekten er de Franse cultuur samen met kansarme jongeren van L’Ancrage, een lokale organisatie die instaat voor vorming en vrije tijd. Nu verwelkomt Tordale op haar beurt een aantal jongeren uit Tréport.
De Franse jongeren verblijven een week in Tordale. Op het programma staan o.a. bezoekjes aan Brugge en Brussel, voetrally, een boottocht en creatieve activiteiten in de dagbestedingsateliers van Tordale.
“Het is verbluffend hoe de jongeren samen werken en zaken samen beleven”, zegt directie-assistente Cathy Vandewalle. “Dit jaar zijn er twee van onze bewoners die ook Frans spreken en dus kunnen optreden als tolk maar zelf zonder hen wordt er druk gecommuniceerd. En uiteraard worden facebook accounts uitgewisseld…De groep van Tordale betreft mensen die nog school lopen en die hier de hele vakantie blijven. Op die manier kunnen wij hen ook eens iets anders aanbieden dan het werk in onze creatieve ateliers.” Ook bij de Franse bezoekers niets dan lovende woorden: “Dit is een fantastische ervaring voor de gasten”, zegt de begeleider. “Zoveel nieuwe zaken die ze ontdekken… En ze leren gedisciplineerd samenwerken en rekening houden met de anderen.”
Er komt in elk geval nog een gezamenlijke evaluatie in Tréport maar het staat nog niet vast of de uitwisseling een vaste plaats op de kalender krijgt.

[wppa type="slide" album="184"][/wppa] (c) Apriotief bvba

 

 

bigpic
Foto 1 van 9
bigpic
Foto 2 van 9
bigpic
Foto 3 van 9
bigpic
Foto 4 van 9
bigpic
Foto 5 van 9
bigpic
Foto 6 van 9
bigpic
Foto 7 van 9
bigpic
Foto 8 van 9
bigpic
Foto 9 van 9
Foto 1 van 9
Foto 2 van 9
Foto 3 van 9
Foto 4 van 9
Foto 5 van 9
Foto 6 van 9
Foto 7 van 9
Foto 8 van 9
Foto 9 van 9