Traktaat en zang op de Markt op 23 augustus

Patrick Demarest

10/08/2022
Actua

Op dinsdag 23 augustus worden alle Torhoutenaren om 18.30 uur verwelkomd door het stadsbestuur om het glas te heffen op de vernieuwde Markt en om mee te zingen met Vlaanderen Zingt. Na de vele uitgestelde feesten is het eindelijk tijd om te vieren. 

(In 2019 vond het stadstraktaat plaats begin januari...voor de coronapandemie.)

De Markt wordt plechtig geopend door een bonte bende fietsers. Gemeenteraadsleden, schepenen, burgemeester en recreatieve fietsers fietsen de vernieuwde Markt op. Op deze manier willen ze aantonen dat het terug aangenaam rondrijden is in de binnenstad. Hoewel men nog even de totaalafwerking moet afwachten, is het hart van de stad terug doorkruisbaar. Zowat alle fietsroutes starten op of kruisen het marktplein. De tijd is gekomen dat iedereen terug zonder gevaar van Oost naar West kan rijden.

Programma Stadstraktaat

Het stadstraktaat vindt plaats langs de zijkant en de voorkant van het Vrijetijdshuis op de Markt. De receptie, aangeboden door het lokaal bestuur, duurt een uurtje, van 18.30 tot 19.30 uur. Torhoutenaren kunnen een jeton ophalen bij de jetonstanden (waarborg van 2 euro). Daarmee kunnen ze hun drankje ophalen. Er is pils, witte wijn, fruitsap en water. Na dat uurtje kunnen de inwoners hun beker binnenbrengen bij de stand en krijgen ze hun 2 euro terug. Om 18.45 uur spreekt burgemeester Kristof Audenaert ons toe en om 19 uur gaat Vlaanderen Zingt van start.

Vlaanderen Zingt!

30 bekende en minder bekende Torhoutenaren nemen ons op het podium zingend mee door een arsenaal aan liedjes. Smeer je stembanden maar al voor een topfeest!

Burgemeester Kristof Audenaert is tevreden: ‘We hebben zoveel moeten missen de voorbije tijd, en ik ben tevreden en dankbaar dat we na loodzware corona- en verbouwingsjaren de burgers terug kunnen samenbrengen op onze Markt. Het plein nodigt uit om te verenigen en te organiseren. Ik nodig dan ook graag iedereen uit om samen met mij het glas te heffen op deze grote stap in de vernieuwing van het stadscentrum én op het vieren van het mogen en kunnen samenzijn! De wegenwerken zullen nog een tijdje duren, maar het resultaat zal gezien mogen worden. Torhout is niet perfect en zal dat na de werken ook niet zijn. Alles kan beter. Er zal altijd iets zijn, en natuurlijk zullen er altijd terechte punten van kritiek zijn. Maar laat ons ook de goede zaken zien, trots uitdragen en geloven in de toekomst. Simpel wordt het geenszins, vele uitdagingen zullen ons pad nog kruisen, maar waar een wil is, is een weg.”