Veiligheidsleerlingen Torhout ontmoeten Oostenrijkse collega's

Patrick Demarest

09/11/2023
Onderwijs

Op donderdag 9 november 2023 ontving de studierichting Defensie en Veiligheid (DV) van het Sint-Vincentiusinstituut Torhout (SiVi) enkele leeftijdsgenoten van de opleiding BHAK für Führung und Sicherheit van de Theresianische Militärakademie uit Oostenrijk. Naast een uitgebreide kennismaking met de Europese studiegenoten stonden er ook enkele praktische activiteiten op het programma.

De Oostenrijkse Theresianische Militärakademie vertoeft begin november in ons land voor een excursie naar Brussel. Net als SiVi Torhout biedt die school veiligheidsrichtingen aan voor middelbare studenten. De opleiding BHAK für Führung und Sicherheit leunt het dichtst aan bij de richting Defensie en Veiligheid voor vijfde- en zesdejaars van SiVi. Ideaal dus voor een ontmoeting tussen de 16 Oostenrijkse leerlingen en een delegatie DV’ers.

“Het is belangrijk dat onze leerlingen leeftijdsgenoten met dezelfde interesses leren kennen”, vertelt gangmaker Pepijn Desmet die zelf EHBO en fysieke paraatheid geeft in DV. “Toen ik vorig jaar via het EUMSSF, het forum voor militaire secundaire scholen van de Europese Unie, contact had met mevrouw Angelika Petrus en kolonel Gröbming uit Oostenrijk waren de plannen snel gesmeed.” De leerlingen zullen hun school in het Engels aan elkaar moeten voorstellen. Daarnaast volgen ze ook samen enkele richtingspecifieke lessen zoals een les radiocommunicatie met het NAVO-alfabet, een les militaire drill en een les gevechtsport.

(De Oostenrijkse leerlingen gingen 's morgens op speeddate met de leerlingen van 6DV3. De studenten van beide scholen hadden een Engelse Powerpoint bij waarmee ze hun scholen konden voorstellen aan elkaar.)

Veiligheidsrichtingen in de lift
De richting Defensie en Veiligheid is vrij nieuw in ons land. “De derde lichting studenten is dit jaar gestart bij ons”, aldus Dieter Caluwier, coördinator van de richting DV. “Samen met onze externe partners van justitie, politie en vooral defensie proberen we de studenten een uitgekiend en leerrijk programma voor te schotelen op D&A-niveau (Doorstroom & Arbeidsmarkt, het vroegere TSO). De drie militaire kampen van telkens drie dagen vormen het hoogtepunt waarbij ze alle theorie in de praktijk moeten brengen.” De studierichting is alvast erg populair bij de jeugd. “Momenteel tellen we drie klassen in het vijfde en drie in het zesde. Maar we moeten al sedert het begin werken met een wachtlijst. Er is dus heel veel interesse om door te stromen naar een veiligheidsrichting.”    
 

bigpic
Foto 1 van 11
bigpic
Foto 2 van 11
bigpic
Foto 3 van 11
bigpic
Foto 4 van 11
bigpic
Foto 5 van 11
bigpic
Foto 6 van 11
bigpic
Foto 7 van 11
bigpic
Foto 8 van 11
bigpic
Foto 9 van 11
bigpic
Foto 10 van 11
bigpic
Foto 11 van 11
Foto 1 van 11
Foto 2 van 11
Foto 3 van 11
Foto 4 van 11
Foto 5 van 11
Foto 6 van 11
Foto 7 van 11
Foto 8 van 11
Foto 9 van 11
Foto 10 van 11
Foto 11 van 11