Vijf Torhoutse speelplaatsen onthard en groener gemaakt

Patrick Demarest

23/02/2024
Natuur

Op donderdag 22 en vrijdag 23 februari werden de speelplaatsen van vijf lagere scholen in Torhout een pak groener. Het lokaal bestuur werkte dit project onder andere uit met het Regionaal Landschap Houtland & Polders dat de bomen en struiken voorziet. De leerlingen van het VLTI kweekten de vaste planten. Zo zorgen de jongeren uit het middelbaar voor het welbevinden van de leerlingen van de lagere scholen.

Ook de speelplaats van GVB De Revinze wordt groener.

Het lokaal bestuur brak vorig jaar in op de bestuursvergaderingen van de Torhoutse lagere scholen en vond vijf scholen bereid om aan dit project mee te werken. Het gaat om Ten Parke, basisschool Eureka, GVB De Revinze, Basisschool Driekoningen en de Oefenschool. In totaal onthardde de technische dienst 70 m² speelplaats en maakte deze plantklaar met verse teelaarde. De tegels maken plaats voor 7 bomen, 310 struiken, haagplanten en kleinfruit, 340 vaste planten en kruidachtigen en 22 klimplanten. GVB Wijnendale zorgde ook voor een groene speelplaats na hun recent bouwproject. De scholen ontvingen allemaal een educatieve bijenmap als bedanking voor hun engagement en vergroening.


"De scholen hebben vaak niet de tijd en middelen om dergelijke projecten uit te werken. We voelden een grote dankbaarheid en veel enthousiasme om hierin mee te stappen. Groen op de speelplaats werkt positief voor het mentaal welzijn van leerlingen én het is goed voor onze bijtjes, een win-win", vertelt schepen voor Natuur en Groen Elsie Desmet.


Eerst de bomen, dan de bloemen en vaste planten

De leerlingen van het VLTI zijn volop bezig met het opkweken van de vaste planten. Deze worden in april geleverd om uit te planten. De scholen Ten Parke en Eureka kozen vooral voor vaste planten en bloemen. Ondertussen gaan de Oefenschool, de Revinze en Driekoningen al van start met de aanplant van bomen en struiken. De scholen staan zelf in voor de aanplant, en kregen bij de levering op donderdag 22 en vrijdag 23 heel wat praktische tips mee. Het was een leuke activiteit zijn met de leerlingen, ouders, grootouders, het lerarenteam, de ouderraad, het lokaal bestuur en het Regionaal Landschap Houtland en Polders. De Oefenschool kreeg hulp van BuSo De Wissel.

 

Zo kwam dit project tot stand

Vorig jaar was Torhout de gaststad van de West-Vlaamse Plantendag, een samenwerking tussen het VLTI, het Departement Omgeving (Week van de Bij), de provincie, het Lokaal Bestuur Torhout, het Regionaal Landschap Houtland & Polders en een aantal imkerverenigingen. Iedere plantendag is ook een gelegenheid voor de gastschool en de stad om bijenprojecten in de kijker te zetten. Zo koos het lokaal bestuur om speelplaatsen van de lagere scholen te ontharden en vergroenen met bijvriendelijke planten.


Samen plannen maken

Een aantal scholen lanceerde een wedstrijd samen met de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Zo gingen ze zelf aan de slag om een plan te tekenen. Op basis hiervan maakte de dienst Ruimte dan een concreet beplantingsplan voor de scholen. De leerlingen van het vijfde leerjaar, nu zesdejaars, krijgen op die manier nog de kans om hun plannen tot stand te zien komen en om van dat groen te genieten.

 

"Samen met onze deskundige Groen ging ik op pad naar de scholen om hen een educatieve bijenmap te bezorgen, geschonken door het Departement Omgeving. Daarin staan tal van informatie, prachtige infofiches en foto's over het leven van de bij. Zo wilden we hen persoonlijk bedanken voor hun creatieve onthardingsplannen van hun speelplaatsen", geeft schepen Elsie Desmet nog mee.