Wat vindt Bjorn Defreyne van Torhout vandaag?

Patrick Demarest

26/12/2015
cultuur/onderwijs

Onder de noemer Bobby Lichnit kan je nog tot 9 januari een project bekijken in cc de Brouckere van Mathias Spriet en Björn Defreyne. Björn (38) is de zoon van Donald Defreyne en Irene Verbrugge en woont al tien jaar in Gent. Wij wilden weten wat hij vandaag van Torhout vindt?

IMG_7657

Hoelang ben je al met kunst bezig?
Björn: “Ik teken al van kindsbeen af. Oorspronkelijk waren dat strips maar in Sint-Lucas, waar ik ook kunstgeschiedenis studeerde, ontdekte ik de autonome beelden. Dat zijn beelden die op zich alleen iets zeggen, narratief zijn.”
Is dit je eerste expositie?

IMG_7654

Björn: “Nee, vorig jaar was er ook een in Mechelen. Dat ik pas nu de baan optrek heeft veel te maken met het feit dat onze kinderen nu ook wat groter zijn. Ik werk nu ook samen met de Brusselse schilder Helmut Stallaerts. In opdracht maken we ruimtelijke maquettes en installaties.”

IMG_7656
Wat vind je van Torhout vandaag?
Björn: “Weinig. Bobby Lichnit geeft daar eigenlijk een antwoord op. Als kind groeide ik hier op en ik vond Torhout een fantastische stad. Dat liet natuurlijk een geweldige impressie na. Vandaar misschien dat ik bij mijn terugkeer naar Torhout teleurgesteld ben en overvallen word door een gevoel van weemoed. De mensen ken ik nog wel en die blijven impressionant maar de stad is veranderd.”