"We moeten altijd creatief zijn!"

Patrick Demarest

17/05/2021
sport

Tweede deel van het gesprek met de sportieve architecten van de Nacht van Vlaanderen: voorzitter Dirk Verduyn die met gloed de wandelsport verdedigt en wedstrijddirecteur lopen André Mingneau.

("Er wordt altijd overlegd met het stadsbestuur.")

In 2022, om even vooruit te blikken, wordt er gewerkt op de Markt van Torhout waardoor de Nacht niet langs daar kan passeren. Dat wordt dus alweer een moeilijke denkoefening voor de Nacht…

Dirk: "In vergelijking met de coronatoestanden is dat eerder een technisch probleem en we werken voor 2022 samen met het stadsbestuur vast en zeker een degelijk aangepast concept uit. Veel belangrijker is dat we volgend jaar weer over alle faciliteiten in en om het sportcentrum kunnen beschikken."

André: "Dit moet nog overlegd worden met stadsbestuur, maar dit bestuur is creatief genoeg om ook hier een mouw aan te passen."

En dan kom je onvermijdelijk bij…het parcours. Zeg maar de kapstok van een loop-, wandel- en joggingevent. Hoeveel slapeloze nachten bezorgt jullie dat?

Dirk: "Voor het organiseren van wandeltochten heb je altijd alternatieven achter de hand, voor het lopen ligt dat een stuk ingewikkelder. Wat we voortdurend in het achterhoofd moeten houden, is het vlekkeloos in elkaar laten passen van de wandel- en loopplannen, maar we raken daar wel uit, gezien de jarenlange ervaring die André en ik op dat vlak delen. Ik denk niet dat ik er één slapeloze nacht zal aan over houden, maar ik ben gelukkig een erg goede slaper!"

André: "Dit jaar niet echt omdat het een beperkt parcours is. Andere jaren kruipt 90% van het werk in het ontwerp van een mooi en juist opgemeten parcours waarbij je rekening moet houden met wegenwerken en bewoners. Indien dit bvb geen officiële wedstrijd zou zijn dan heb je het parcours in enkele uren klaar, nu is het een werk van weken, maanden."

Dit jaar geen 10 kilometerloop, het populairste onderdeel, omwille van het massakarakter maar hoe ziet voor jullie de ideale samenstelling qua wandelen en lopen van de Nacht eruit?

Dirk: "Torhout is voor de langeafstandswandelaar de voorbije jaren steeds aantrekkelijker geworden door resoluut te kiezen voor natuurrijke omlopen gekoppeld aan een uitstekende bevoorrading en service. Aangezien niet iedereen het ziet zitten om een hele nacht (en dag) te stappen, zijn die kortere afstanden een absolute must om iedereen de kans te bieden de sfeer van de Nacht van Vlaanderen te komen opsnuiven. Het zet Torhout op de kaart als een stad met een groot hart voor wandelaars en daar dragen de recente investeringen in de wandelinfrastructuur zeker ook toe bij."

André: "Er is geen 10 kilometer omdat je die lopers niet kan verbieden om snel te lopen en dat zou niet matchen met het tempo van de ultralopers na bvb 80 km."

"Afhankelijk van de dan geldende coronaregels leggen we een limiet op van 100 lopers per wedstrijd. Als je ziet dat men met duizenden start in dwars door Brugge, dan lijken wij toch voorzichtiger. In Brugge liepen ook vorig weekend enkele duizenden op een beperkte omloop in waves gedurende zes uur, bij ons is het 12 uur..."

"De ideale samenstelling voor mij van een Nacht: qua lopen: een 5 km Start To Run, 10 km, halve marathon, marathon, 50 km en een 100 km. Deze 50 en 100 kunnen ook blijvend op een zondag georganiseerd worden."

Wat zijn de gevolgen van corona en de strijd ertegen voor een organisatie als de Nacht?

Dirk: "Ik zie twee duidelijke gevolgen: ten eerste het inzicht dat gezond bewegen een bijdrage levert voor een betere levenskwaliteit en ten tweede het herontdekken van de vele mooie groene hoekjes van het Houtland en ons land in het algemeen. Een kleine kanttekening daarbij is dat er door onze overheden nog veel meer geïnvesteerd moet worden in het uitbreiden van bos en groen en in het openstellen van paden en veldwegen (trage wegen) omdat de druk op onze traditionele groenzones veel te groot geworden is. In  de bossen van Groenhove en Wijnendale kon je zelfs spreken van 'overlast' op sommige momenten. Hopelijk blijven die wandelaars, lopers en joggers ook na de pandemie hun sportieve levensstijl behouden en kunnen we met de 'Nacht' daar verder op inspelen."

André: "Voor mij vooral de angst om enkele medewerkers kwijt te spelen en de routine. We proberen het financieel verlies te beperken door aankopen op maat te doen, bvb slechts zoveel T-shirts als er lopers zijn."