Wegenwerken starten begin mei

Patrick Demarest

28/04/2020
Actua straat/wijk

De werken aan de Noordlaan, de Kwaplasstraat, Spoor 3 en de Kortemarkstraat, die eerder uitgesteld werden door de strenge veiligheidsmaatregelen naar aanleiding van de coronacrisis, starten begin mei terug op.

Noordlaan

Bij hevig regenweer is de Noordlaan sterk onderhevig aan wateroverlast. Waterbeheersing om wateroverlast te vermijden staat hoog op de agenda van het Lokaal Bestuur Torhout. De Noordlaan wordt in dit traject als volgend project aangepakt. Naast het element van waterbeheersing, streeft het lokaal bestuur met de vernieuwing van de Noordlaan ook naar een betere mobiliteit op de ring van Torhout.

Binnen dit project werden in september 2018 de werken aan de nutsvoorzieningen in de Noordlaan opgestart. Begin maart vielen de werken stil door de impact van het coronavirus en de aangepaste regelgeving hierrond.

Ondertussen besliste Fluvius, de trekker van de nutswerken, om de sleufwerken langs de Noordlaan, tussen de Industrielaan en de rotonde terug op te starten vanaf maandag 4 mei. Dit onder strikte maatregelen rond sociale afstand en hygiëne.

Geplande werken

Aan de rand van de de Noordlaan, tussen de Industrielaan en de rotonde, zal een sleuf gegraven worden om de nieuwe nutsleidingen (gas, elektriciteit, distributie en water) aan te leggen. De sleuf wordt over een grotere lengte in één stuk gegraven. Na de plaatsing van de leidingen wordt de sleuf opnieuw gedicht, waarna de overkoppelingen van de nieuwe leidingen worden uitgevoerd.

Bereikbaarheid

Autoverkeer in de Noordlaan blijft mogelijk in beide richtingen. Fietsers worden over de rotonde in dubbele richting omgeleid via de Bruggestraat.

Kwaplasstraat

In de Kwaplasstraat, tussen huisnummer 63 en de Vossebergstraat, worden vanaf maandag 4 mei tot half juni 2020 ook nutswerken uitgevoerd.

Geplande werken

De nutsvoorzieningen (elektriciteit, distributie, gas, waterleiding, telefonie,…) in de Kwaplasstraat, tussen huisnummer 63 en de Vossebergstraat, worden vernieuwd of verplaatst.

Bereikbaarheid

Doorgaand verkeer is niet mogelijk in de Kwaplasstraat, tussen huisnummer 63 en de Vossebergstraat. Er is een omleiding voorzien via de Bollestraat en de Ruddervoordestraat.

 Spoor 3

Ter voorbereiding van de fietstunnel worden de nutswerken op Spoor 3 ook heropgestart vanaf maandag 11 mei. Concreet wordt er een ELIA-kabel voor hoogspanningsverbinding geplaatst.

Bereikbaarheid

De werken brengen beperkte hinder met zich mee op het einde van de Lichterveldestraat en naast de spoorweg.

Kortemarkstraat

Begin maart startten de nutswerken in de Kortemarkstraat, de eerste stap in het verhaal van de stadskernvernieuwing. Door het coronavirus werden ook deze werken tijdelijk stilgelegd door Fluvius.

Ondertussen besliste Fluvius, de trekker van de nutswerken, om de werken langs de Kortemarkstraat terug op te starten vanaf maandag 11 mei. Dit onder strikte maatregelen rond sociale afstand en hygiëne.

Geplande werken

Alle nutsvoorzieningen (elektriciteit, distributie, gas, waterleiding, telefonie,…) worden vernieuwd of verplaatst. Deze werken zijn noodzakelijk om de wegenwerken en de aanleg van de riolering die volgen vanaf januari 2021 goed te kunnen uitvoeren. Werken bij klanten thuis (aankoppelingen, huisaansluitingen, vervangen van meters,…) worden door het coronavirus nog niet uitgevoerd. Van zodra de veiligheidsmaatregelen het toelaten zullen deze werken opgestart worden.

De nutswerken beginnen in de Kortemarkstraat. De werken starten aan de lichten (bij Lukoil) aan de kant met de oneven huisnummers. De werken schuiven op richting het kruispunt met de Karel de Ghelderelaan. Daarna verschuiven de werken door naar de kant met even huisnummers. Een klein gedeelte van de Gitsstraat komt ook aan de beurt. Midden augustus, na het bouwverlof, start de tweede fase van de werken tussen de Karel de Ghelderelaan en de Rijselstraat.

 

Bereikbaarheid

Met de auto rijd je tijdens de werken om via de Vredelaan en de Rijselstraat. Alle handelszaken blijven bereikbaar via deze omleiding.

Fietsers gebruiken het fietspad langs de Vredelaan en steken over aan de Gitsstraat.

Het kruispunt met de Karel de Ghelderelaan wordt enkel afgesloten op het moment dat de werken dit kruispunt dwarsen.