West-Vlaamse leerlingen blinken uit in techniek en samenwerking tijdens halve finale Elektrochallenge

Patrick Demarest

02/05/2025
Onderwijs

In het provinciehuis Boeverbos in Brugge vond op dinsdag 29 april de halve finale plaats van de Elektrochallenge West-Vlaanderen. Teams van leerlingen uit de tweede graad van het secundair onderwijs, afkomstig van zeven West-Vlaamse scholen, namen het tegen elkaar op in een uitdagende en praktijkgerichte wedstrijd.


Uiteindelijk kwam het team van GO! Eureka uit Torhout als winnaar uit de bus. Zij mogen de provincie West-Vlaanderen vertegenwoordigen op de grote finale in Antwerpen op 2 juni 2025.

Tijdens de wedstrijd kregen de teams een materialenkit met batterijen, een batterijmonitor, zekeringen, een oscillometer en een shoppingbudget. Daarmee moesten ze een oplossing bouwen die zo snel mogelijk een parcours kon afleggen. Het niveau lag bijzonder hoog en dat leverde de volgende winnaars op:

  • Winnaar halve finale (snelste constructie): GO! Eureka Torhout (tijd: 14.51)
  • Excellent Proces: GO! Eureka Torhout
  • Originaliteit en Creativiteit: Ensorinstituut Oostende
  • Duurzaamheid: Guldensporencollege Kortrijk
  • Techniciteit en Innovatie: Atlas Atheneum Gistel
  • Publieksprijs: PTI West-Vlaanderen

Wedstrijd zorgt voor match tussen ondernemingen en potentiële werknemers
Gedeputeerde van Onderwijs Kelly Detavernier benadrukte het belang van de Elektrochallenge: “Via deze wedstrijd stimuleren we talent en krijgen leerlingen de kans om hun vaardigheden te tonen. Heel wat West-Vlaamse bedrijven zijn ook op zoek naar goede en gemotiveerde medewerkers. Dit event zorgt voor een goede match tussen die ondernemingen en potentiële werknemers. Tenslotte leren de leerlingen via deze wedstrijd samenwerken in team. We zetten als provinciebestuur dan ook graag onze schouders onder dit initiatief.”

Teams met leerlingen uit verschillende richtingen
De Elektrochallenge is meer dan een technische wedstrijd. In elk team zitten leerlingen uit verschillende onderwijsvormen en richtingen – van elektriciteit en elektrotechnieken tot voertuigtechnieken en elektromechanische technieken – met als doel om samenwerking tussen profielen met arbeidsmarktfinaliteit en dubbele finaliteit te stimuleren. De teams zijn niet beperkt tot één klas of school, maar worden juist samengesteld op basis van complementariteit en samenwerking.

Samenwerking met onderwijs- en sectorpartners
De organisatie van de Elektrochallenge is in handen van het Provinciaal Onderwijs Vlaanderen (POV), met ondersteuning van het Excellentiefonds van de Vlaamse Overheid. Daarnaast zorgen RTC West-Vlaanderen, Fluxlab, vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en technische experten uit het onderwijsveld voor inhoudelijke begeleiding, jurywerk en inspirerende workshops.