Zorgrobot Zora

Patrick Demarest

27/04/2018
Actua

Zorgrobot Zora is gedurende één week te gast in het woonzorgcentrum Sint-Augustinus. De naam ZORA staat voor: Zorg, Ouderen, Revalidatie en Animatie. Zora is een humanoïde robot van een 60-tal cm, die de lichaamsvorm heeft van een mens. Ze heeft tot doel meer zorg, meer levenskwaliteit en meer comfort toe te voegen aan het dagelijkse leven van ouderen.

Zora maakt het verschil met assistentie en zorg op maat. De robot bezit vier richtbare microfoons en luidsprekers, die ervoor zorgen dat de robot op een heel natuurlijke manier naar mensen luistert en met hen praat. Deze robot zorgt voor niet alleen voor gezelligheid, maar helpt de ouderen ook meer bewegen. Ze kan o.a. liedjes zingen, muziek maken, dansen, verhalen vertellen, wiskunde vragen stellen, herkent gezichten en foto's, kan voorlezen (bv. het nieuws/weerbericht/menu/krant), kan diverse educatieve spelletjes spelen zoals o.a. voorwerpen benoemen met kleur en vorm, quiz spelen, bingo, blad-schaar-steen,…Deze intelligente robot maakt het leven van ouderen echt aangenamer. Binnenkort kan Zora West-Vlaams spreken.

Goede resultaten bij ouderen met dementie

Zora heeft in een aantal zorgorganisaties al goede resultaten bereikt bij ouderen met dementie. Ze kan onrustige bewoners in crisis kalmeren, ze stimuleert ouderen om deel te nemen aan activiteiten en wordt ingezet om ouderen meer aan het bewegen te krijgen, soms in het kader van fysiotherapie maar vaker in het kader van een beweegactiviteit binnen een leefgroep.

Ook interessant voor de medewerkers

Dankzij een bezoek van Zora hebben ook de medewerkers de kans om kennis op te doen van technologie in de zorg. Een uniek ervaring. Daarnaast heeft het project een positief effect op de aantrekkelijkheid van de ouderenzorg voor jongeren!